Blog

LA FAMILIA QUE QUEDA DESPRÉS D’UNA SEPARACIÓ

La família està més viva que mai. És un sistema encara eficaç i vigent d’ organització social. A mi mateixa m’ han demanat que escrigui en una secció adreçada a la família.

Cal tenir molt present que quan una parella se separa, la família que hi ha al darrera mai no es trenca. Hi ha persones que argumenten que no se separen per no trencar una família o pels fills i se sent a comentar: “una altra família destrossada”. El lligam familiar, com el de filiació, a causa del sentiment de pertinença, és tant potent que no hi ha manera de trencar una família, encara que els pares, o sigui els líder d’ aquella família, se separin o encara que pels motius que sigui els pares no en vulguin saber res dels fills o els fills es desentenguin dels pares.

Per tot això, no poden existir les malanomenades “famílies reconstituïdes”, ja que una família ja queda constituïda, tant si els seus “líders” la condueixen junts com si ho fan per separat. En tot cas, es formarà posteriorment una nova família que compartirà “líder” amb l’ anterior. Socialment ens sembla que aquella família va coixa si la parella s’ ha separat, però  no hem d’ oblidar que  el seu funcionament pot ser òptim respecte al que tenia quan la parella estava unida.

El que cal és decidir en funció de la parella la seva unió o separació i no en funció dels fills o la família, que es molt més sòlida i seguirà funcionant sense la parella. És cert que entre l’ any i els set anys dels fills és un moment més delicat per que aquests encarin la separació i la integrin bé. Això no vol dir que no ens hem de separar si els fills tenen aquesta edat, sinó que si ho fem, hem de treballar molt bé i especialment el dol d’ aquests fills: ajudar-los a expressar emocions, a enfadar-se per la situació, a no recolzar-nos en ells per tirar endavant i, en definitiva, a acceptar la realitat com la única possible. Això vol dir fer molt bé el nostre propi procés de dol per la pèrdua de la relació de parella com a pas previ per ajudar els nostres fills a fer el seu i a no danyar la imatge de família, la imatge d’ equip, ,que no té perquè ser més fràgil si la gestió de la separació es fa amb cura i previsió.

er]

No Comments Yet


Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *