Blog

AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES

 

Ha arribat la primavera i els nivells d’ al.lergònems han augmentat exponencialment. Pol·lens, fruites exòtiques, brots d’ arbres, fulles noves,…Tot al nostre voltant s’ inunda d’ olors i petits objectes volàtils que poden entrar a les vies respiratòries o en contacte amb la pell.
Des de la psicologia psicosomàtica, té una gran importància la reacció corporal, de dolor, de moviment involuntari, de modificació dels nivells corporals a nivell visceral, hormonal, neurològic o immunològic. L’ al·lèrgia és una reacció corporal producte d’ una senyal d’ amenaça que rep el sistema immunitari del cos al contacte amb un objecte que normalment no era cap amenaça. Des d’ aquell moment queda fixada una al·lèrgia de forma permanent i fins i tot pot créixer i passar a ser amb els anys una amenaça per la pròpia supervivència.

L’ al·lèrgia aèria o l’ alimentària tenen una lògica física i una lògica psicològica. Quin és el paper de la psicoteràpia en el seu curs, potser us preguntareu? Al ser l’ al·lèrgia el resultat d’ una reacció corporal inconscient, l’ ordre per permetre la seva existència s’ ha donat des del sistema nerviós neurovegetatiu i passa desapercebuda a la nostra observació. Però, realment, l’ ordre està donada i, fins que no es desactivi, la simptomatologia continua. Desactivant l’ ordre, des de moltes de les tècniques que busquen l’ accés a l’ inconscient (EMDR, hipnosi clínica o Ericksoniana, teràpia de percussió o arqromerteràpia, entre d’ altres) es pot aconseguir.
La unió de les tècniques de la psicologia i les de l’ arqromerteràpia, tant intuïtiva a nivell de cercar els arquetips corporals i emocionals, permet l’ èxit en la immensa majoria de les alèrgies i en moltes de les intoleràncies alimentàries. En una sessió de psicoteràpia, treure una al·lèrgia ens porta un temps molt petit i un benefici molt gran, d’ alleugerir el patiment i alhora enfocar l’ energia en l’ autoconeixement de les pròpies reaccions i el treball de saber-nos relaxar a nivell profund, corporalment, amb la respiració, donant noves ordres de no reacció defensiva als sistemes corporals, les quals també seran en principi permanents. Aquestes ordres no defensives propicien un sistema emocional més positiu, de la mateixa manera que com estem emocionalment afecta al cos.
El treball posterior o anterior a nivell de psicoteràpia serà el complement de treballar la psicosomatització. Treure un símptoma psicosomàtic és un repte i alhora pot ser imprudent, ja que el símptoma apareix a nivell adaptatiu, amb la intenció d’ evitar al cos un mal major o amb la creença, sovint falsa i irracional, que el cos patiria un mal major. Treure al·lèrgies és sovint treure una crossa dolorosa que el cos ha creat en una situació compromesa psicològica o físicament.
Realment treure al·lèrgies és senzill, inofensiu i no dolorós. És un element important en un procés de psicoteràpia al voltant del símptoma, que es completa amb l’ aprenentatge d’ una forma emocionalment més adequada d’ abordar un conflicte o de gestionar les emocions. És un benefici per la resta de la vida i un motiu d’ aprenentatge a nivell psicològic. Vine a provar-ho!!

2 Comments

  • Williamcauh juny 8, 2016 - 1:29pm

    Very good article post.Really thank you! Cool. Spellacy

    Respon

  • depilacion laser torrejon de ardoz setembre 4, 2017 - 3:53pm

    Este sitio web es realmente un paseo a través de toda la información que quería sobre este este tema tan interesante y no sabía a quién preguntar .

    Respon


Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *